söndag 30 januari 2011

Amerikanska revolutionen.

Nu har jag suttit på tok för länge med en och samma lektion. Men jag är nog tämligen nöjd med resultatet. Men ja, fem timmar på en 50-minuterslektion är såklart galet ohållbart i längden.

Resultatet?

Här såklart:




onsdag 19 januari 2011

Vissa dagar borde jag inte få vara lärare.

Under gårdagen hade jag två riktiga pisslektioner. Sådana lektioner som gör att man överhuvudtaget börjar fundera på om man ska vara lärare. Har jag rätt att ta ungdomarnas tid i anspråk med sådana värdelösa lektioner? Kan jag på något sätt legitimera det faktum att jag höll kvar dom i lektionssalen?

Lektion 1: Eleverna kommer in trötta i ögonen och med en rejäl matkoma. Varför ser ni så trötta ut undrade jag såklart? Vi har precis sett på film i en timme, vad ska vi göra idag?

Ehhh, ja, idag ska vi titta på film om Gustav Vasa. En timme är den. En dokumentär. Med Herman Lindqvist. Den är inte ny. Den är från 90-talet. Han har en blå härlig blazer på sig och glasögon som antagligen är inne igen.

No retreat, no surrender.

Filmen går på och Herman kör sitt race. Till och med jag håller på att somna längst bak i stolsraden. Jag avbryter dock inte. Jag har inget annat planerat för denna lektion. Jag känner heller inte att jag är såpass påläst på Gustav Vasa och hur han förändrade Sverige för att kunna spontanundervisa om det i en timmes tid. Schemat måste såklart respekteras! Har man lektion en timme så har man lektion i en timme!

I efterhand funderar jag på om jag inte skulle ha stängt av skiten och låtit eleverna gå ut i biblioteket och hitta valfri litteratur om Sveriges historia under 1500-talet. Antagligen hade detta gett mer än Hermans historia. Frågan är om jag till och med skadade elevernas potentiella historieintresse med denna lektion. Antagligen någons i alla fall. Härlig lärargärning!

Lektion 2: Sista lektionen. Min planering säger mig en genomgång på kanske 40 minuter om dels mänskliga rättigheter och dels en presentation om hur man skulle kunna tänkas påverka världen om man nu har lust att göra det. Bara här direkt ser jag att det skiter sig. Jag har otaliga gånger, för mina elever och för mig själv, diskuterat att max 20 minuter genomgång åt gången, mer än så klarar antagligen inte en vanlig hjärna av...om ens så mycket.

Eleverna är uppe i varv. Det är sista lektionen. Där står jag och ska inspirera och motivera dom att under en och en halv timme lägga ner sin tid, sitt engagemang och sin själ i min undervisning.

Det går såklart åt helvete. Redan när de stormar in i klassrummet märker jag att det kommer såklart inte gå att genomföra den planerade genomgången idag inte. De kommer inte kunna lyssna och reflektera över det jag vill. Alldeles för stissigt och småirriterat. Om Björklund hade varit där hade han säkert ringt in allas föräldrar, kastat försittnings- och kvarsittningslappar på de stackars eleverna. Hade jag haft en lärarlegitimation i fickan hade han med glädje rivit av den, bränt den för att därefter begrava den…och med all rätt. Igår var jag inte förtjänt av att kallas för lärare, för vad gjorde jag? Jo, jag genomförde lektionen så som jag hade planerat. Ingen flexibilitet alls. Det som annars brukar vara lite av min grej liksom. Jag blev dessutom stressad över att eleverna var så okoncentrerade att jag körde igenom en planerad 40-minutersgenomgång på kanske en kvart. Bra grejer? Nej.

JAG MÅSTE SKÄRPA MIG!

tisdag 11 januari 2011

Åtaganden

I förra inlägget inventerade jag vad jag har gjort när det gäller digitala resurser inom min undervisning, men framförallt listade jag sådant jag vill utveckla. En av dessa punkter var att skapa filmer av lektionsgenomgångarna. Tanken var att göra det i quicktimeformat då det är smidigt att arbeta med detta i Mac. När jag skrev film, menade jag såklart inte film. Inte riktigt på den nivån utan min tanke var att genom quicktime spela in skrivbordet och därmed skriva in själva presentationen. Detta har jag nu prövat...minsann och lagt upp på youtube till att börja med. Kanske räcker det eftersom det ändå är där eleverna hänger. Så vitt jag vet kan de även ladda ner filmer till MP4.format därifrån.


Inte så jävla svårt var det. Däremot vet jag inte riktigt om det är till någon nytta. Måste struktureras upp men framförallt följas upp!


Här har ni för övrigt "filmen" om FN...håll till godo:






måndag 10 januari 2011

Snart kommer dom...

Vilka då kanske ni undrar? Vilka är det som egentligen kommer? Eleverna såklart, kidsen, dagens ungdom, morgondagens ledare, de som ger mig arbete, de som jag gillar. Imorgon börjar dom igen efter lovet. Välförtjänta lovet till och med. Dom var värda det. Vi lärare började idag. Spenderade halva dagen i en svettig aula där vi fick utbildning våra nya arbetsdatorer, MacBook Pro minsann! 75 lärare som samtidigt ska få utbildning. Jösses. Det gick som det gick. Varje dag man spenderar i skolan utan eleverna är konstiga dagar. Tyst. Lugnt. Semitrist. Dock produktivt. Men i morgon kommer dom. Horderna. 


Självklart är jag glad över att dom kommer. Det är med glädje jag åker till jobbet på morgnarna. Dessa tidiga morgnar. Dock läste jag häromdagen, i förrgår tror jag, ett inlägg som jag hittade via Twitter (på engelska och redan borttappat bland alla andra intressanta inlägg) om en lärare som skrev vad hon (tror det var en hon...skulle lika gärna kunna vara en han) var rädd för när det kom till undervisning. Ett exempel var att den planerade lektionen som skulle vara i en timme och fyrtiofem minuter tog slut efter knappt en timme...jobbigt läge. Detta fick i alla fall mig att fundera över vad jag är rädd för när det kommer till mitt älskade yrke. Ibland är det ändå så att man känner någon slags oroskänsla i magen när man tar sig till jobbet...och det är svårt att sätta fingret på vad det är, men här är några potentiella anledningar till detta:



  • Någon slags rädsla för någon slags odefinierbar konflikt med någon slags odefinierbar elev eller möjligtvis kollega. Jag är smått konflikträdd. Jag vet. Smådumt att vara lärare och konflikträdd kan tyckas men va fan. Svårt att hitta något yrke där man inte riskerar konflikter. Och ärligt skrivet, det har varit ytterst få konflikter under min fyraåriga lärarkarriär. Därmed även konstigt att jag känner en oro för det. 
  • En rädsla för att vara otydlig i mina bedömningar. Bedömningar och betygsättning är överhuvudtaget det värsta och absolut sämsta som finns som lärare får jag lov att påstå. Det är ok när eleverna förstår och hänger med i att det är inte deras person man bedömer (och möjligtvis heller inte godkänner) utan deras prestation på ett visst givet moment. Eftersom betyg blir allt viktigare i dagens betygshetssamhälle blir även känslorna hetare och starkare när det kommer till just bedömning och betyg. Denna rädsla försöker jag motverka genom att vara väldigt tydlig i vad som krävs för de olika betygen samt tydlig i vad som eventuellt saknades i deras prestation i feedbacken de får efter avslutat moment.
  • Att någon testar min auktoritet i klassrummet. Är ingen major direkt. Inte ens en gammel malaj. Auktoritär personlighet är inget jag har. Det är heller inget jag än så länge har känt att jag behöver. Visst kan jag säga ifrån när situationen kräver. Men att stå och ryta och skälla och dylikt kan jag inte. Vill inte heller för den delen. Däremot är jag rädd att någon uppstudsig elev någon gång kommer att testa mig och mina auktoritära sidor. Är osäker på om jag vet hur jag skulle hantera en sådan situation och det skrämmer mig lite.
Är såklart rädd för flera saker än dessa, men ja, det är nog dessa tre punkter här ovan som gnager mig mest och som jag måste jobba vidare på. Men ja, det löser sig alltid såklart, eller för att citera en känd gammal dvärg: 

"för vad gör det om hundra år när allting kommer kring

Vad är du rädd för?

Hej.

söndag 9 januari 2011

Inventering av digitala undervisningsmetoder

När jag såg uppmaningen från Länkskafferiet på twitter om att dela med sig av sina "digitala lärarresurser i undervisningen" kände jag mig såklart galet uppmanad att göra detta. Jag som är så jäval hi-tech och hänger med på allt vad IT inom skolvärlden heter och följer alla slags IT-i-undervisningen-personer på bloggar och twitter borde såklart inte ha några som helst problem med att rada upp allt som jag har gjort...


...men hoppsan så tomt det blev i min lilla västgötska skalle. Kom på att jag gärna hänger med i IT-svängen, läser och diskuterar, men när det kommer till min egen undervisning så har jag svårt att på rak arm (skumt uttryck för övrigt) rabbla upp på vilket sätt jag arbetar med digitala lärarresurser. Jag är nog jävligt bra på att tänka på hur man skulle kunna jobba med detta...dock gör jag det inte. 


Är av princip emot nyårslöften, riktigt löjligt, så därför kallar jag det inte för nyårslöfte utan ett löfte, straight up, att jag i fortsättningen ska sluta tänka så mycket och göra mera. Ska därmed börja med att inventera vad jag faktiskt har gjort, vad jag har på gång att göra och möjligen avsluta med vad jag, inom en snar framtid, skulle vilja pröva.


Dessa IT-relaterade-saker har jag gjort/gör jag idag:

  • Har ett lärar-facebook-konto där jag enbart är "vän" med elever. Inga personliga bilder, personliga åsikter eller liknande finns här. Här lägger jag upp länkar som kan vara relevanta för mina elever i loggen. Eleverna kan kontakta mig (även om de har min vanliga mailadress så känns detta mer lättillgängligt för eleverna) Detta konto används lite som en läroplattform alltså. Nu har skolan dock infört en läroplattform (säker svindyr) vilket innebär att mitt Facebook-konto kanske spelar ut sin roll och blir irrelevant.
  • Har ett "lärar"-konto på messenger live där eleverna kan adda mig och använda som någon slags fråga-och-få-svar-grej.  Detta börjar kännas överflödigt då Facebook har chatfunktion.
  • Har prövat olika molnvarianter för att lägga ut mina lektionspresentationer så att dessa ska bli lättillgängliga för mina elever. Har prövat olika varianter: box.nethttp://www.slideshare.net/lararniklas, samt prezi. Det som har fungerat bäst än så länge, rent presentationsmässigt, är prezi. Grymt roliga att jobba i och eleverna tycks uppskatta presentationerna. Problemet är att det tar galet lång tid att göra en halvsnygg presentation. Box fungerar bra då jag lätt kan klistra in varje lektion i vår nya läroplattform
  • Eleverna har fått göra utvärderingar via google forms. Även detta blir överflödigt i och med att den nya plattformen har denna möjlighet.
...och ja...det var väl det. Mer hi-tech än så är jag tragiskt nog inte. Nåja, vad vill jag göra då?

Dessa IT-relaterade-saker håller jag på/vill jag hålla på med i framtiden:
  • Eftersom vi nu har fått macbook som arbetsdator så håller jag för fulla muggar (ännu ett riktigt skumt uttryck) på att lära mig "keynote" som presentationsprogram. Jag gillart. Blir så mycket snyggare och så mycket enklare att arbeta i än gamla powerpoint. Detta i sig är väl inget nytt, själva presentationerna blir ju som powerpoint. Sett ur elevernas perspektiv så är det väl lite andra slags animeringar, men mer än den skillnaden är det kanske inte. Däremot vill jag konvertera presentationerna till videoklipp som eleverna lätt ska kunna komma åt via läroplattformen. Dels i quicktimeformat vilket eleverna kan titta på hemma, men även i olika former av "mobilformat" så de kan titta igenom presentationerna på mobilerna deras.
  • Använda skype i olika former. Låta eleverna ställa frågor till riksdagspolitiker, intervjua olika experter inom olika samhällsvetenskapliga områden. Detta om experterna och politikerna vill ställa upp såklart. Om man inte kan komma till Stockholm får Stockholm komma till oss. 
  • Skapa någon slags undervisningswiki där jag och eleverna tillsammans arbetar fram läromedel (svårt att göra sämre än mycket av de läromedel vi använder oss av idag.)
  • Skapa någon slags lärarwiki där vi kollegor delar med oss av våra undervisningsstrategier, lektioner, kunskaper.
  • Genomföra någon slags "live-lektion" där lektionen streamas ut till sjuka elever eller andra intresserade personer. Detta skulle öka insynen i skolans värld. Kan tänka mig att en och annan förälder gärna hade tittat på en lektion? Eftersom de flesta av dessa jobbar under skoltid skulle det inte vara helt omöjligt att spela in lektionen och lägga ut den i efterhand. Problemet är väl att den videofilen skulle bli tämligen stor eller?
Om det ska finnas någon slags realistisk chans att faktiskt genomföra dessa punkter borde jag sluta skriva och börja jobba nu. 

Hej.

onsdag 5 januari 2011

Jag vet inte

Jag vet inte egentligen vad jag kommer att skriva här. Jag vet heller inte hur ofta jag kommer att skriva här. Jag vet heller inte direkt vad syftet är med det jag kommer att skriva här. Till en början någon form av reflekterande dagbok utifrån min lärarverksamhet. Jag är gymnasielärare i samhällskunskap och historia på ett gymnasium i Mellansverige. Det blir inte mer detaljerat än så än så länge eftersom, jag som sagt, fortfarande inte riktigt vet vad jag kommer att skriva här. Har hört och läst att folk får sparken för att vara kritisk mot sin arbetsgivare på sociala medier. Tokigt för övrigt. Sedan när har man inte rätt att offentligt kritisera en arbetsgivare utan rädsla för att få sparken. Ja, jag säger då det, dessa tider.

Nu lät det kanske här ovan när jag skrev "Ja, jag säger då det, dessa tider." som att jag är 63 år gammal och snart gå i pension. Riktigt så är det inte. Jag är ung. Tämligen ung för att vara behörig lärare på gymnasiet i alla fall. I 30-årsåldern skulle man kunna säga. Närmare 30 än 40 än så länge. Fan inte illa!

Har fått för mig att börja lyssna på ljudböcker samtidigt som jag arbetar. Just nu lyssnar jag på "den ofrivillige monarken". Jag fattar ingenting av den. Dels för att jag förväntade mig någon slags biografi över kungen och inte över hans gamla nazifamilj. Dels för att jag inte kan tänka samtidigt som jag lyssnar, och tvärtom. Tror jag ska skita i att lyssna på ljudböcker samtidigt som jag arbetar.

Därmed stänger jag av ljudboken, skriver det sista här och påbörjar arbetet med att producera egentillverkat läromedel om EU i pages. Tacka vet jag macbook pro.